2015. júl 29.

A sportolói múlt előny az állásinterjún

írta: MandoMilan
A sportolói múlt előny az állásinterjún

finish1.jpgEgy élsportoló, főleg állóképességi versenyszámban 30-40 éves kora között vonul vissza. Közülük nem mindenki marad a szakmában edzőként, vagy menedzserként. Ők pedig azt tapasztalják, hogy amíg kortársaik már közép-, illetve felsővezetői szintre lépnek, ott állnak tulajdonképpen pályakezdőként. Sok sportolónak a lelke ezt nagyon nehezen viseli. Nagyon sokan tesznek fel mindent a pályafutásukra, a legtöbb közülük mégsem lesz olimpiai bajnok, ami védőhálót jelenthetne anyagilag is.

Ekkor érdemes felismerni, hogy a sport a másik oldalon mennyi mindent ad. A sportolói attitűd és képességek olyan tulajdonságok, amit mások lehet egy életen át nem tudnak elsajátítani. Ezeket pedig kiválóan lehet kamatoztatni a civil karrier során is – mondja Zsiros Mihály, volt atléta, sportmenedzser.

 Ugyan úgy célokat kell kitűzni, stratégiát kidolgozni az elérésére és motiváltnak lenni. De ugyan úgy sok esetben mégis elakadunk. Problémákat élünk meg, stresszt kell kezelnünk, időnként pedig újratervezünk. A sportolói tűz, az extrém munkabírás, a kiemelkedő sporteredményekhez vezető eszközök a munka világában is sikerre vezetnek.

A sportolók az átlagnál nagyobb munkabíró képességgel rendelkeznek, egészségesebbek, így kevesebbet hiányoznak. Kitartóak, fókuszáltak, nem csak motiváltak, hanem másokat is képesek motiválni, és még sorolhatnánk. Ezt pedig már a HR-esek nagy része is tudja és értékeli a felvétel során.

Peuker Gabriella HR szakértő, tréner tapasztalatai szerint a sportolói múlttal rendelkező munkatársak sokkal nagyobb tudatossággal rendelkeznek. Az élsportolói élet 10-15 éve nagyon sűrítetten adja meg mindazt, amit aztán a munkaadók a munkavállalókban keresnek vagy amik egy vállalkozás sikeres vezetését biztosíthatják. Csak néhány: Kisgyermek kortól kezdve a fegyelmezett és célra tartó munkavégzés, teherbírás, az egyéni szükségletek kielégítésének késleltetése egy távoli cél elérése érdekében, az önfegyelem, az érzelmi

intelligencia, az érettség - mind a sikeresség alkotóelemei. Emellett egy közösség részeként az együttműködés, a csapatjáték, az egymásra hangolódás és a minőségi kapcsolódás, az egyéni és a közösség érdekeinek, céljainak összehangolása jellemzi őket. Egyszerre képviselik a versenyt és a fair playt. A munkavilágában ideális párosítás.

A sport nemcsak fizikai állóképességet ad, hanem azt a békét is, ami a saját magunk középpontjának megtalálásából fakad. Ez adja a stabilitást, a földelést, az adott pillanat/helyzet itt-és-most megélésének képességét. A sport szenvedélyt is ad. Aki átélte már a flowt a mozgás, sport közben, az a többi tevékenységében is ezt fogja keresni; a munkájában, a vállalkozásában, vezetőként és “játékosként” a csapatában. Mindezek a komoly önismereti munka eredménye. A nyitottság önmaguk mélyebb bugyraiba is történő alászállásra és önmaguk felfedezésére, a saját hitrendszerük, mintázataik felfedezésével a válaszreakcióik pontos megértésére talán a legfontosabb.

 Mivel a fentiek nem kis előnyt adnak a sportolói múlttal rendelkező munkát keresőknek vagy vállalkozást indítóknak, álláskereséskor, érdemes a sportolói múltat az önéletrajzban is megjeleníteni, sőt néhány mondatban azt is megfogalmazni, hogy mik azok az erősségeink, amik a sportolói múlt eredményei. Egy sportot kedvelő HR-es szemében ez biztosan többlet értéket jelent.

Jelentkezz az Edutus Főiskolára!

Kattints ide, ha további részleteket akarsz megtudni az Edutus Főiskola sportoló programjáról. Legyen neked is karriered az élsport után! 

Forrás: www.mipmanagement.hu

Szólj hozzá