2015. júl 26.

Csináltam egy startupot, és most befektetőt, kockázati tőkést keresek

írta: MandoMilan
Csináltam egy startupot, és most befektetőt, kockázati tőkést keresek

8409313926_33f4fecd62_h.jpgA legtöbb startup, azaz kezdő vállalkozás általában az IT szektorba kezd el tevékenykedni. Már az felsőoktatási tanulmányok alatt a fiatalok nekilátnak a fejlesztéseiknek. Szerencsére olyan kialakult infrastruktúra áll rendelkezésre, hogy nagyobb kezdőtőke nélkül is bárki lehet sikeres. A befektetők, kockázati tőkéses előszeretettel vadásszák a legjobb lehetőségeket, fektetnek be különböző ötletekbe. 

Milyen területeken lehet startupot csinálni? Szinte mindenhol tudsz olyan réspiacot találni, ahol érdemes, akár IT, marketing, vendéglátás, turizmus, de még a pénzügyekben is. Ma már a startup fogalma kiszélesedett, és most már nem csak az IT cégekre, hanem a gyorsan, dinamikusan fejlődő kezdővállalatokra, vállalkozók is ide sorolhatók. Sokszor már a fogalomhoz tartozik az is, hogy a startup eleve kockázati tőkést, vagy befektetőt szerete bevonni az ötletébe, fejlesztésébe. 

Mit ad egy kockázati tőkés? 
A tőke is fontos, mivel ebből tudják finanszírozni azt az időszakot, amíg a fejlesztés megtörténik. Ez az összeg minimum 5 millió forint, de sokkal inkább minimum 10 millió forint, és ez csak feljebb mehet, az ötlettől függ. Sokszor megtörténik, hogy több ún. több körös befektetésit csinálnak, tehát a fejlesztések közben még tesznek pénzt az ötletbe a kockázati tőkések, sőt lehet újak is jönnek. A befektetők se szeretnék, hogy a startupperjeik éhen haljanak. Továbbá adnak infrastruktúrát, tudást, illetve kapcsolat rendszert, ami jobban beindíthatja a vállalkozásodat. Ezek sokkal fontosabbak, mint a tőke. 

Vegyük például azt, hogy te külföldi piacra szánod a terméked. Tudtad, hogy nem olyan könnyű másik országba, vagy akár földrészre bejutni egy-egy fejlesztéssel? Sőt itthonról nem is biztos, hogy ismered az adott területen élők pontos igényét, hogyan fogadnák a terméket... ebben is segít egy kockázati tőkés.

Neked rájuk van szükséged, nekik pedig rád!

Na, de várjunk csak! Az első bekezdésben írtam a tanulmányokat. Nos igen, a legtöbb sikeres startup a tanulmányai alatt kezdte el a fejlesztéseket. A háttér tudás, amit egy felsőoktatási intézmény ad előrébb lendíti a vállalkozásodat. És, nem utolsó sorban a kapcsolat rendszeredet is növelheted vele. 

Ezért is jelentkezz az Edutus Főiskolára!

Forrás: Heisenberg Media/Flickr

 

Szólj hozzá

edutus ledolgozható tandíj startup főiskola